Składniki:

Ciasto czekoladowe

  • 200 g masła ekstra tradycyjnie wyrabianego z certyfikatem Jakość Tradycja, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao,
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżki proszku do pieczenia

Masa serowo – dyniowa

  • 400 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki lub 400 g dyni mrożonej, uprzednio rozmrożonej
  • 50 g masła ekstra tradycyjnie wyrabianego z certyfikatem Jakość Tradycja,
  • 700 g twarogu półtłustego „krajanka” z certyfikatem Jakość Tradycja,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka

Bita śmietana z żurawiną

  • 200 g śmietanki, 30% tłuszczu z certyfikatem Jakość Tradycja, schłodzonej
  • 20 g cukru pudru
  • 100 g żurawiny, suszonej

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C.
    Tortownicę (Ø 26 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w garnku. Podgrzewać ok 2 minuty, następnie odstawić do ostygnięcia. Białka ubić wraz z cukrem następnie dołączyć żółtka, dodać mąkę, proszek do pieczenia i wcześniej przygotowaną masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy (Ø 26 cm), piec 25 min (160°C).
    Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić.

Masa serowo – dyniowa

  1. Masło podgrzać, następnie dodać pokrojoną dynię i nadal podgrzewać 2 minuty, następnie dynię wraz z masłem zmiksować na gładki mus. Ostudzić.
  2. Dodać twaróg, ekstrakt waniliowy, cynamon i cukier, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka przez cały czas mieszając. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  3. Masę serowo-dyniową przelać na wcześniej upieczony spód (ciasto czekoladowe), piec 15 min (180°C). Po tym czasie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 90-95 min (120°C).
    Upieczone ciasto pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia.
    Ostudzony sernik odkroić nożem od brzegów tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na 5-6 godz. lub na całą noc.
    Przed podaniem przygotować bitą śmietanę.

Bita śmietana z żurawiną

Śmietankę 30% ubić wraz z cukrem. Bitą śmietanę z żurawiną ułożyć równomiernie na wierzchu sernika.
Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie podawać schłodzony, udekorowany bitą śmietaną.

Smacznego!

Przepisy