Składniki:

  • filety anchois 3 sztuki
  • szalotka 1 sztuka
  • stołowy śmietankowy tradycyjnie wyrabiany z certyfikatem Jakość Tradycja – 200 g
  • musztarda dijon 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • słodka papryka mielona 1/2 łyżeczki
  • ostra papryka mielona 1/3 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • szczypiorek posiekany 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Odsączone filety anchois pokroić, szarotkę posiekać.
Miękki stołowy śmietankowy tradycyjnie wyrabiany, anchois, szalotkę i musztardę wkładamy do malaksera.
Ucierać przez minutę.
Następnie skropić sokiem z cytryny, dodać słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz a także posiekany szczypiorek.
Zblendować na gładką masę.
Masło przełożyć na folię spożywczą lub papier do pieczenia i uformować  wałek.

Schłodzić w lodówce aby nabrało odpowiedniego smaku.
Masło można przełożyć do dowolnej formy na masło.

Smacznego!

Przepisy