Składniki:
- 220 g herbatników
- 100 g stołowego śmietankowego tradycyjnie wyrabianego z certyfikatem Jakość Tradycja,
- 2 puszki plastrów ananasa, w syropie (ok. 700 g ananasa, pokrojonego na kawałki i 400 g syropu), plus dodatkowe 2 plastry, pokrojone na kawałki, do dekoracji
- 60 – 80 g cukru
- 140 g galaretki ananasowej, w proszku, słodzonej (2 opakowania) lub 140 g galaretki cytrynowej, w proszku, słodzonej (2 opakowania)
- 500 g śmietanki kremowej 30% z certyfikatem Jakość Tradycja, schłodzonej
- wiórki kokosowe, ilość do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
- Tortownicę (Ø 26 cm), wyłożyć folią, odstawić.
- Herbatniki rozdrobnić wraz z masłem, następnie przesypać do przygotowanej tortownicy (Ø26 cm), równomiernie rozprowadzić i docisnąć dłońmi do dna, odstawić.
- Do miski włożyć ananasa, dodać 400 g syropu z puszki, cukier i galaretkę, rozdrobnić następnie podgrzewać 5 minut. Przelać do innego naczynia, odstawić na ok. 2 godz. do całkowitego ostudzenia.
- Ubić śmietankę kremową 30%,podczas ubijania stopniowo dodawać galaretkę. Masę przełożyć do tortownicy z przygotowanym spodem, odstawić do lodówki na co najmniej 4 godz. lub na noc.
- Ciasto ananasowe bez pieczenia podawać schłodzone, posypane wiórkami kokosowymi i dekorowane kawałkami ananasa.
Smacznego!