Składniki:
Ciasto czekoladowe
- 200 g masła ekstra tradycyjnie wyrabianego z certyfikatem Jakość Tradycja, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao,
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1/4 łyżki proszku do pieczenia
Masa serowo – dyniowa
- 400 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki lub 400 g dyni mrożonej, uprzednio rozmrożonej
- 50 g masła ekstra tradycyjnie wyrabianego z certyfikatem Jakość Tradycja,
- 700 g twarogu półtłustego „krajanka” z certyfikatem Jakość Tradycja,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 80 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
Bita śmietana z żurawiną
- 200 g śmietanki, 30% tłuszczu z certyfikatem Jakość Tradycja, schłodzonej
- 20 g cukru pudru
- 100 g żurawiny, suszonej
Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe
- Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C.
Tortownicę (Ø 26 cm) natłuścić masłem, odstawić. - Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w garnku. Podgrzewać ok 2 minuty, następnie odstawić do ostygnięcia. Białka ubić wraz z cukrem następnie dołączyć żółtka, dodać mąkę, proszek do pieczenia i wcześniej przygotowaną masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy (Ø 26 cm), piec 25 min (160°C).
Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić.
Masa serowo – dyniowa
- Masło podgrzać, następnie dodać pokrojoną dynię i nadal podgrzewać 2 minuty, następnie dynię wraz z masłem zmiksować na gładki mus. Ostudzić.
- Dodać twaróg, ekstrakt waniliowy, cynamon i cukier, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka przez cały czas mieszając. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Masę serowo-dyniową przelać na wcześniej upieczony spód (ciasto czekoladowe), piec 15 min (180°C). Po tym czasie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 90-95 min (120°C).
Upieczone ciasto pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia.
Ostudzony sernik odkroić nożem od brzegów tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na 5-6 godz. lub na całą noc.
Przed podaniem przygotować bitą śmietanę.
Bita śmietana z żurawiną
Śmietankę 30% ubić wraz z cukrem. Bitą śmietanę z żurawiną ułożyć równomiernie na wierzchu sernika.
Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie podawać schłodzony, udekorowany bitą śmietaną.
Smacznego!