Składniki:
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 gałązka bazylii, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1/4 – 1/2 czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych,
- 100 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy
- 30 g masła ekstra tradycyjnie wyrabianego z certyfikatem Jakość Tradycja,
- 350 g wody
- 80 g białego wina (opcjonalnie)
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry,
- 250 g śmietanki kremowej 30% z certyfikatem Jakość Tradycja
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 250 g makaronu, suchego, typu penne
Sposób przygotowania:
- Do garnka włożyć cebulę, czosnek, natkę pietruszki, bazylię, chili, suszone pomidory i masło próżyć ok. 3 minut, następnie zblendować.
- Dodać wodę, wino, kurczaka, śmietankę i koncentrat bulionu drobiowego, gotować ok. 10 minut.
- Dodać makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami podawać udekorowany bazylią.
Smacznego!