Składniki:

  • 70 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 gałązka bazylii, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1/4 – 1/2 czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych,
  • 100 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy
  • 30 g masła ekstra tradycyjnie wyrabianego z certyfikatem Jakość Tradycja,
  • 350 g wody
  • 80 g białego wina (opcjonalnie)
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry,
  • 250 g śmietanki kremowej 30% z certyfikatem Jakość Tradycja
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • 250 g makaronu, suchego, typu penne

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć cebulę, czosnek, natkę pietruszki, bazylię, chili, suszone pomidory i masło próżyć ok. 3 minut, następnie zblendować.
  2. Dodać wodę, wino, kurczaka, śmietankę i koncentrat bulionu drobiowego, gotować ok. 10 minut.
  3. Dodać makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  4. Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami podawać udekorowany bazylią.

Smacznego!

Przepisy