Składniki:
- 70 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy (zalewę zachować), przekrojonych na pół
- 140 g twarogu półtłustego „krajanka” z certyfikatem Jakość Tradycja, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 8 gałązek tymianku, świeżego
- 4 gałązki bazylii, świeżej
- 1/2 – 1 ząbek czosnku
- 20 – 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 – 1 łyżeczka soli
- 1/2 – 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g kaszy jaglanej
- 1000 g wody
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
- 210 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
Sposób przygotowania:
- Tymianek, bazylię i czosnek rozdrobnić, następnie dodać 50 g oleju z zalewy z suszonych pomidorów, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz, wymieszać 1 min.
Dressing przelać do innego naczynia. - Kaszę ugotować w wodzie z kostkami rosołowymi.
- Szparagi ugotować al. Dente w lekko osolonej wodzie.
- Ugotowaną kaszę i szparagi połączyć z twarogiem półtłustym „krajanka” i pozostałymi dodatkami. Całość sałatki polać przygotowanym dressingiem.
- Sałatkę podawać na ciepło bądź zimno.
Smacznego!