Składniki:

  • 70 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy (zalewę zachować), przekrojonych na pół
  • 140 g twarogu półtłustego „krajanka” z certyfikatem Jakość Tradycja, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 8 gałązek tymianku, świeżego
  • 4 gałązki bazylii, świeżej
  • 1/2 – 1 ząbek czosnku
  • 20 – 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 – 1 łyżeczka soli
  • 1/2 – 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1000 g wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 210 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki

Sposób przygotowania:

  1. Tymianek, bazylię i czosnek rozdrobnić, następnie dodać 50 g oleju z zalewy z suszonych pomidorów, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz, wymieszać 1 min.
    Dressing przelać do innego naczynia.
  2. Kaszę ugotować w wodzie z kostkami rosołowymi.
  3. Szparagi ugotować al. Dente w lekko osolonej wodzie.
  4. Ugotowaną kaszę i szparagi połączyć z twarogiem półtłustym „krajanka” i pozostałymi dodatkami. Całość sałatki polać przygotowanym dressingiem.
  5. Sałatkę podawać na ciepło bądź zimno.

Smacznego!

Przepisy