Składniki:

  • 120 g wody
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 600 g mąki pszennej chlebowej, typu 750
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do chleba
  • 250 g maślanki naturalnej z certyfikatem Jakość Tradycja
  • olej rzepakowy lub kokosowy do natłuszczenia naczynia

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać 1 min.
  2. Do natłuszczonej uprzednio miski dodać mąkę, sól, przyprawę do chleba i maślankę, wyrobić Ciasto. Z ciasta uformować kulę, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat. Spłaszczyć i rozciągnąć na kształt prostokąta. Dwa naprzeciwległe boki naciągnąć na środek, następnie naciągnąć pozostałe boki i zwinąć, formując podłużny bochenek.
    Uformowany bochenek umieścić łączeniem do dołu w przygotowanym naczyniu do pieczenia bądź na blaszce, ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 min lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 230°C.
  4. Ostrym nożem wykonać 3 ukośne nacięcia na powierzchni chleba.
    Piec ok 50 minut w temperaturze 230 stopni.

Smacznego!

Przepisy