Składniki:

  • 300 g śmietanki kremowej 30% z certyfikatem Jakość Tradycja
  • 80 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 300 g maślanki naturalnej z certyfikatem Jakość Tradycja,
  • 300 g śliwek, dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonego

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać śmietankę, dodać 60 g cukru, cukier waniliowy i żelatynę, podgrzewać 10 min.
  2. Dodać maślankę, wymieszać.
    Przelać do 6 ceramicznych kokilek (Ø 9 cm, wys. 5 cm) lub filiżanek, odstawić do ostudzenia, następnie odstawić do lodówki na ok. 3 godz. W tym czasie przygotować duszone śliwki.
  3. Do garnka włożyć śliwki, dodać pozostałe 20 g cukru i cynamon, dusić 7-10 min.
    Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia. Maślankową panna cottę przełożyć na talerzyki i podawać z duszonymi śliwkami.

Smacznego!

Przepisy