Składniki:

  • woda, osolona, do gotowania kopytek
  • 300 g marchewki, ugotowanej
  • 165 g mąki pszennej,
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g cukru

  Masło cynamonowe

  • 70 g masła ekstra tradycyjnie wyrabianeg  z certyfikatem Jakość Tradycja,
  • 30 g ziaren sezamu, białego
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 10 – 20 g cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kopytka

  1. Na kuchence postawić garnek z osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia.
  2. Marchew ugotować a następnie zmiksować na mus.
  3. Dodać mąkę, skrobię i cukier i wymieszać.
  4. Ciasto wyłożyć na blat oprószony sporą ilością mąki.
  5. Uformować wałki (Ø 2 cm) o dł. ok. 15 cm, następnie pokroić ukośnie ostrym nożem na ok. 1,5 cm kawałki. Kopytka wrzucać partiami ostrożnie na gotującą się wodę, gotować ok. 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.

Masło cynamonowe

  1. Do garnka włożyć masło, dodać sezam, cynamon i cukier, podgrzewać 2 min.
    Polać ugotowane kopytka.

Smacznego!

Przepisy