Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 170 g otrębów owsianych
  • 500 g twarogu półtłustego „krajanka” z certyfikatem Jakość Tradycja, pokrojonego na kawałki
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g pestek dyni
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do miski włożyć płatki owsiane, otręby owsiane, twaróg półtłusty „krajanka”
    dodać proszek do pieczenia, jajka, siemię lniane, pestki dyni, orzechy laskowe i sól, następie wyrobić ciasto. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, zwilżonymi dłońmi uformować bochenek (ok. 10 x 20 cm).
  3. Piec 50 min (180°C). Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia.
    Chleb twarogowy z otrębami i orzechami (niskowęglowodanowy) podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, podawać z wybranymi dodatkami.

Smacznego!

Przepisy